Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

Közreműködik: Radnai Róbert – brácsa
Vezényel: Ligeti András
Műsorvezető: Zelinka Tamás
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 6. péntek, 19:00

A változatosság gyönyörködtet
2019. december 6. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

    Csajkovszkij: Vonósszerenád, op.48
    Dávid Gyula: Brácsaverseny (1950)
    Schumann: 4. (d-moll) szimfónia, op.120

Közreműködik: Radnai Róbert – brácsa
Vezényel: Ligeti András
Műsorvezető: Zelinka Tamás

„Véletlenül szerenádot írtam vonószenekarra négy tételben… rettenetesen kedvelem. Formája nagyon kellemes, mert csak öt szólamra van szükség.” – írta kiadójának. A moszkvai bemutatón a közönség első hallásra szívébe zárta a művet, amely Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) egyik legnépszerűbb zenekari darabja lett.

Dávid Gyula (1913-1977) zeneszerző műveinek stílusa-hangvétele a Bartók és Kodály utáni zeneszerző-nemzedék jellegzetes magyar hangját gazdagítja egyéni színekkel. Első átütő sikerű kompozícióját, a Brácsaversenyt Lukács Pál mutatta be 1951-ben, Ferencsik János vezényletével.

„Szimfóniámnak ’Clara’ lesz a címe: őt akarom benne lefesteni fuvolákkal, oboákkal és hárfákkal” – jelentette ki Robert Schumann (1810-1856) német zeneszerző röviddel azelőtt, hogy elkezdte volna komponálni 4. szimfóniáját. Úgy tűnik, hogy Schumann a munka közben a zenei portré ötletét elvetette, mert a végeredmény egy szünet nélküli négy tételes mű lett, melyeknek közös alaphangja a lendület, a lázas erőfeszítés.

Radnai Róbert brácsaművész zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BTI-ben és az LFZE Szegedi Tudományegyetemen végezte, Nagy Ágnesnél. Ezután Németországban tanult, Prof. Diemut Poppen-nél, és Salzburgban Igor Ojsztrah-nál. Játszott a Klagenfurti Szimfonikus Zenekarban, a Mannheim-i Filharmonikusoknál és rendszeresen koncertezik a Würth Philharmoniker-nél. Szólókoncertjei voltak a Zeneakadémián, Kecskeméten, Marosvásárhelyen. 2017 óta tagja a Duna Szimfonikus Zenekarnak, mint a brácsa szólam vezetője.

Ligeti András karmester 1977-től a budapesti Állami Operaház koncertmestere, ahol 1981 és 1985 között karmestere is tevékenykedett. A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen dirigált vezető hazai és külföldi szimfonikus zenekarokat. Előbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, igazgató-karmestere volt, majd 1997 és 2008 között a Matáv, majd Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Egyetemi docensként éveken keresztül vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát, később ugyanitt a karmesterképző munkáját is irányította. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!